Pages

Monday, January 14, 2013

Easy day

Odlučila sam da mi danas bude jedan lagan, spor, opušten dan. Ionako je poslednji praznični, iznenada darovan dan. Od sutra obaveze, ali ne želim o tome da mislim. Samo easy .
Probudila se, promolila nos ispod pokrivača...pa se ušuškala još malkice. Obožavam to jutarnje razvlačenje. A onda, polaaako "podizanje sistema". 
Good Morning Starshine
Prvo čaj i čitanje omiljenih blogova. Polako i sa uživanjem. Čaj je moj omiljeni TAZO, već spominjan u nekom postu. Mešavina ukusa koju osećam je neprocenjiva. Crni čaj, đumbir, cimet, crni biber, kardamom, karanfilić i zvezdasti anis, sve organski uzgajano. Ja ga uvek spremam tako što kesicu prelijem vrućim mlekom, a onda dodam i kašičicu meda. Znam, znam, med ne ide u vruć napitak, ali ja tako baš volim i dopuštam sebi tu greščicu. Užitak je poseban.
Od kad sam otpočela rad na svom blogu, otkrila sam jedan ogroman i zanimljiv svet...mnogo blogova, najrazličitijih tema, stilova...Čitanje najnovijih postova je divan način da se otpočne ovaj dan.
A onda doručak sa nogu, mleko za kucu i šetnja do Dunava. Smederevo je, naime, grad na Dunavu. Do skoro nam je prilaz Dunavu bio sramno i ružno uskraćen. Sada je to druga, lepša priča. Ali i do sad, nekako je ova reka neizostavno bila deo naše priče. Svratiš ponekad i gledaš brodove, maštaš prateći prolazak onih turističkih, zamišljaš život mornara na onim teretnim i tako...voda neumitno protiče, lenja i moćna. Iako šetnje uz Dunav nisu svakodnevnica, ta reka je postala deo nekog mog mentalnog koda, ne bih mogla da zamislim život u nekom gradu koji nema neku svoju vodu.

 Tokom šetnje obavljam malu kupovinu papira za nešto što me čeka po povratku.Naime, već neko vreme sam na FB članica grupe Dobri čajevi. Grupu čine razni ljudi sa teritorije ex Yu, koji žive svuda po svetu i koje vezuje ljubav prema uživanju u čajevima. Ja nisam neko ko se razume previše u ovaj čudesni napitak, ali povremeno baš uživam u njegovom ispijanju. Priznajem da me je grupa potpuno oduševila, tu su se nekako okupili baš divni, zanimljivi i kreativni ljudi. Svakodnevno ćaskamo na razne teme, a jednom mesečno se vrši Razmena čajeva. Svi zainteresovani se prijave, kompijuter napravi nasumični raspored i svako dobije nekoga kome će poslati paket čajeva po svom izboru. Poenta nije da bilo koga zadivimo ili da se takmičimo ko ima bolje i neobičnije čajeve, već da se družimo, obradujemo nekog, a na taj način delimo sa drugima, upoznajemo se i upoznajemo ukus i navike onog drugog. Ovom razmenama se strašno radujem, totalno sam uzbuđena. Ovo je moja druga u kojoj učestvujem. Posebno sam srećna što šaljem čajeve mojoj dragoj Mali Iv, autorki mog najdražeg bloga koji pratim. Ona je između ostalog, i neko ko me je upoznao sa ovom grupom i otvorio mi širom vrata. Iz svih tih razloga sam se, iako u tome nevešta, poprilično potrudila oko pakovanja čajeva. Na kraju sam bila baš ponosna na sebe.

Kako je popodne uveliko jurcalo, morala sam da priredim jedan munjevito brz ručak. Odlučila sam se za testeninu u paradajz sosu sa belim lukom, gamborima i maslinama. Brzo i ukusno! Za ukras sam upotrebila malo ovčijeg buđavog sira (pristiglog sa juga Francuske).
Baš volim ove spore, mirne dane. Ali se nekako događa da mnogo brzo prolaze. Bilo je vreme za šetnju do pošte i slanje paketića. Ponekad kad sam ovako svoja i sabrana, uspevam da prometim koliko moj grad ume da bude baš onako lep...ne kicoški, već nekako pristojno lep.
Zgrada Suda na centralnom trgu u Smederevu
Crkva Sv.Đorđa u Smederevu

Sada je vreme da se "bacim" malo na čitanje. Trenutno mi je u rukama knjiga "Potresno delo zapanjujuće genijalnosti" od Dejv Egersa. Za sada obećava. Kasnije ću da odgledam još jednu epizodu sada omiljene serije "New girl", koja me uvek zdravo nasmeje i razonodi.
Do tad bih da vam preporučim neke od magičnih filmova, koji su stvoreni za neko mirno, opušteno, ušuškano veče (u društvu još lepše).


a dva još omiljenija

Nadam se da me nesanica noćas neće pohoditi. Zaista mi treba snage za sutrašnji radni dan. Želim vam da baš baš uživate u ostatku večeri!

I za laku noć, muzika iz filma Once - Falling slowly

18 comments:

  1. danas ja planiram jedan ležeran dan xD
    dala si mi ideja i ideja..........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daj mi slobodan dan a ja cu smisliti pregrsht ideja ;-)
      Uzivaj danas u svom miru :-*

      Delete
  2. Zavidim ti na ovom ležernom danu, meni je ispitni rok u punom jeku, ovo mi zvuči kao ostvarenje snova trenutno :D!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Andjela,uzivaj cak i u napornim studentskim danima...ovaj deo radnickog zivota ume baaash da bude kvalitetno ubistven...i da ubija energiju. Drz se i razbij te ispite :-)

      Delete
  3. Joj, naježila sam se. :) Nakon ovog opisa, sad mi je još draže što smo svi zajedno u grupi. :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. a vidiš koliko je i meni drago što sam tu sa vama svima :*

      Delete
  4. Uvek mi je drago da upoznam ljude koji znaju pravo znacenje izreke Seize the day :) Dodji na nasu zurkicu, da svoj dan podelis i sa ostalim bloggerima!

    ReplyDelete
  5. Žurkica? Gde, šta, ko? Ako uzmognem da organizujem vreme-rado :)

    ReplyDelete
  6. Gde kupujes TAZO jer bih rado probala tvoj recept? Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tazo je američki čaj i dobila sam ga od kume kada je došla iz Kanade. A kad sam ostala na jednoj kesici, ona je bila divna i iskopala kod sebe još 10 kesica. Nadam se možda da će mi njena mama uskoro kad dođe iz Kanade doneti čitavu kutiju, ali to nije baš izvesno. Inače ne znam da ga kod nas ima. ISkreno, ja nisam isprobala previše čajeva, pa mi je on po mom ukusu baš poseban, možda i nije za ljude koji su veći poznavaoci :)

      Delete
    2. Ima za naručiti na stranici iherb.com TAZO čaj, ako nisi znala. ;) Koji si probala?

      http://www.iherb.com/search?kw=tazo&x=-758&y=-145#cid=1733&p=1

      Pohvale za blog. :)

      Delete
    3. hvala na pohvalama, draga :*
      Jooooj, sad već pojma nemam koji je Tazo u pitanju...nisam ni imala kutiju, samo kesice. sadržaj je Crni čaj, đumbir, cimet, crni biber, kardamom, karanfilić i zvezdasti anis :) Imam još samo par kesica, čuvam za neke hladne dane ;)

      Delete
  7. Hoću da znam šta je Tazo čaj? :( Markova mama stiže iz Kine uskoro, naručila sam joj neke čajeve. Ne razumem se previše, ali me užasno privlači ta razmena i ispijanje čajeva mi je sve lepše i lepše :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ne znam gde mi je komentar koji sam ostavila juče ili prekjuče :-/

      Delete
    2. TAZO je marka čaja, mislim američkog...ja dobila manju količinu od kume iz Kanade. Sad, ima 1000 različitih ukusa kao i sve druge marke čaja, ali ovaj koji sam dobila i tu opisala je toliko dobar i poseban da ja ne želim druge ni da probam...vrlo sam verna ljudima/stvarima koji me usrećuju ;)
      A divno bi bilo da se priključiš našim razmenama čaja na grupi, mnooogooo su slatka fora...iščekivanje reakcije od onog kom pošalješ i iščekivanje da otvoriš pošiljku koju dobiješ...neprocenjivo!

      Delete
  8. čajevi <3 jedno vrijeme sam masovno kupovala sve i svakakve, a sad sam u laganoj besparici pa se zadovoljim onim pakiranima u vrećice iz dućana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja sam na vrecicama, ali se trudim da nadjem neke ukusne i mirisne...ma bitno je da covek uziva :)
      Nadji nas na FB, pridruzi se razmenama :)

      Delete

 
Copyright 2012 Dnevnici malenog miša. Powered by Blogger