Pages

Thursday, January 10, 2013

Praznični post nr. 2 - Božić unašem domu i naša trpeza

Večeras baš nije neko vedro veče. Sutra se vraćam na posao posle kraćeg odmora.U poslednje vreme emocije koje me vezuju za moje radno mesto nisu baš prijatne i sve to me čini sve manje srećnom. Iako, radim posao koji volim, u koji još uvek verujem i koji sam želela.

 Da bih umanjila stres, današnje popodne sam odvojila za gošćenje prijatnih i dragih ljudi i zaista sam uživala...dok je trajalo. Kako imam snažan osećaj da neće biti lako večeras se dokopati sna, verujem da je najbolji način za kratko putovanje od stvarnosti pisanje drugog dela prazničnog posta. Na ovaj deo sam naročito ponosna, jer sam ovog puta od početka do kraja ja bila domaćica, kuvarica, Chief...ma, kraljica kuhinje.

Ukratko, u mom detinjstvu nije bilo Božića...znate već, ostaci komunizma, roditelji proživeli čuveno "ONO vreme" u Titovoj Jugi, razmaženi od mogućnosti, nisu imali potrebu za duhovnim potragama i slično. Međutim, ja sam godinama bila, može se reći gost, ali zapravo ravnopravan član u obeležavanju Badnje večeri u porodici moje drage prijateljice. A tu je bilo one prave magije. Sećam se da smo nas tri (ona, njena sestra i ja) pijukale i išle za njenim ocem, bilo je tu i oraha, žita, kukuruza po podu, Badnjaka, suvog voća...Znam da sam se pomalo stidela, ali sam i neizmerno uživala u čitavom obredu. I da, najvažnije, jeli smo sedeći na podu...to je bilo meni najposebnije.

Kako moja sadašnja porodica, a to smo nas dvoje, praktikuje da svakog Božića ide na ponoćnu liturgiju u jednu, za mene najposebniju crkvicu u Smederevu, morala sam pripreme hrane da podelim na dva dana. Jole je bio moralna podrška. Pravio mi je društvo i pijuckao vino, povremeno šetajući internetom. I sve uz dobru muzikicu sa radija.
Poslužila sam se, između ostalog i receptima sa dva meni draga food bloga. I tako, moderna domaćica uposlena u kuhinji uz internet

Onda, da počnemo:

Doručak:                          
 Američke palačinke-slane i slatke 
(By Džejmi Oliver)

Namirnice:
                  3 veća jaja
                 120 gr brašna
                 kašičica praška za pecivo
                150 ml mleka
                prstohvat soli 
                malo putera

Za slane još i: 
                     po potrebi dimljene slaninice
                     pomešana pavlaka sa jogurtom
                     med
Za slatke:
                lomljena bela čokolada
                beli "Linolada" krem

Priprema:  Umutiti žumanca sa brašnom, praškom za pecivo i mlekom. U drugoj posudi umutiti belanca sa prstohvatom soli da budu gusta. Laganim mešanjem sjediniti masu. Pržiti u tiganju na zagrejanom puteru. Ja sam prvo pravila male palačinke, pa onda isprobala i veće. Manje su estetski lepše, a velike praktičnije. Dok sam spremala slatke- komadiće lomljene čokolade sam stavljala na meki deo mase koji još nije okrenut ka tiganju. Dok se druga strana prži, oni lagano urone u masu i kad se palačinka okrene lepo se zaprži. Na slane bih stavila malo jogurta, pa preko nabacila režanj pržene slanine koja je kao čips hrskava i prelila sa malo meda.



Ručak:     
Supa od belog luka
(by jedna i jedina Mila, moja najdraža food blogerka 
sa bloga Milin kuvar)

Recept u celini možete videti  na sledećem linku: Supa od belog luka by Mila
 Treba imati na umu da ja naprosto  obožavam beli luk. Ipak, brinula sam zbog preporučene količine belog luka za supu (5 glavica!!!). Međutim, nakon kratkih pismenih konsultacija sa Milom dobila sam uverenje da će mi i to biti malo. I bila je u pravu. Supa je toliko bogatog ukusa, pravi je delikates.
Ja sam izabrala da dodam malo ruzmarina (umesto lovora) i konzumirala sam je sa vrlo malo jogurta.




Za glavni obrok sam planirala biftek i na jednom divnom blogu našla sam čitavih 10 recepata za biftek u različitim sosovima. Međutim, iz delimično ekonomskih, a delimično tehničkih razloga (u Smederevu je neophodno ranije naručiti biftek, jer se ta roba retko nabavlja), opredelila sam se za svinjski file, što se ispostavilo kao savršena zamena. Dakle, predstavljam vam:

Svinjski file sa sosom od pečuraka i plavog plesnivog sira
 i sa sosom od suvih šljiva i crnog vina

Recept u izvornom obliku, kao i preostalih 8 varijanti bifteka (dragoj blogerki sam obećala da ću svakako isprobati i preostalih 8), možete videti na sledećem linku Šta i kako sa biftekom by Ja u kuhinji.
Odlučila sam se da mi prilog uzmeso bude pečeni krompir sa ruzmarinom i belim lukom. Inače, ja obožavam krompir i često ga spremam, a verujem da je kombinacija krompir, ruzmarin, beli luk jednostavno uvek pun pogodak. Beli luk ubacim u neoljuštenim čenovima koje malkice nagnječim. 15-ak minuta pred kraj pečenja dodam i malo belog vina čisto da svemu da šmek. Uz sve ovo preostale suve šljive sam napunila komadićima plavog sira i urolala u slaninicu i ubacila u krompir negde na sredini pečenja. Jole je zaslužan za osvežavajuću zelenu salatu sa rukolom začinjenu balsamikom.

 Ahhhh, pravi je užitak bio gledati tu raznovrsnost boja na tanjiru, a tek užitak u bogatstvu ukusa i mirisa...Sve u svemu, stavili smo naš božićni stolnjak i prepustili se.
Uz ručak smo pili istarsku Malvaziju (ja) i Chianti (Jole)...savršen spoj.


Dezert: Pronašla sam recept i istog momenta sam znala da moram da ga isprobam. Da se razumemo nisam ja nikakva pivopija. U pivu sam uživala tokom dve divne posete Pragu i to je sve. Pokušavala sam i ovde da pronađem neko koje bi mi "leglo", ali bezuspešno. Sve dok nisam susrela njegovo veličanstvo Guinness...i bi ljubav na prvi gutljaj.

Čokoladni Guinness kolač
Namirnice: 
                
250 ml Guinness piva
250
gr putera
75
gr kakaoa
400
gr sitnog šećera
142
ml pavlake
2 jaja
1 kašićica ekstrakta od vanile (zaboravila sam da dodam, pa sam malo stavila u krem)
275
gr brašna

2.5 kašičice sode bikarbone (srećom, nisam zaboravila da dodam)
za krem:
300 gr krem sira
150
gr šećera u prahu
120
ml slatke pavlake

Priprema:
                Pivo i puter kuvati u šerpi dok se sav puter ne istopi. Onda dodati kakao i šećer i promešati dok se lepo ne sjedini. Umutiti jaja sa pavlakom i vanilom i dodati prethodnoj masi. Na kraju dodati brašno i sodu bikarbonu. Lepo sjediniti. Receptom je predviđeno da se peče u plehu za čiz kejk prečnika 23cm, ja sam se dokopala onog prečnika 25cm i bio je sasvim odgovarajuć. Kolač se peče u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta do sat vremea. Kad se kolač ohladi pokriti ga umućenom slatkom pavlakom sa krem sirom i prah šećerom. Na taj način dobijate kao Guinness crn kolač sa "pivskom" penom na vrhu. Mi smo uživali.
ili iz ptičje perspektive
Prijatno!

Moram iskreno priznati da sam se solidno umorila dva dana radeći u kuhinji, ali zadovoljstvo prazničnom trpezom, bojama, mirisima i ukusima bilo je ogromno.
A sada, kao što sam obećala sebi, vreme je za lakšu hranu.

Već je prilično kasno i verujem da je mudar momenat za prepuštanje snu. Uz vraćanje ovih slasnih uspomena u sećanje, lakše ću prebroditi stres povratka u haos. Na kraju krajeva, mudro sam izračunala da počnem da radim mog omiljenog radnog dana...živeo petak!!!
Laku noć  vam želim uz jednu divnu, nežnu pesmu...

 



 

16 comments:

  1. Nekako mi setno zvuči ovaj post, nabijen je emocijama i...ostavlja utisak.
    Vidi se da ste se lepo gostili i drago mi je da su ti i moji recepti bili inspiracija. Pozdrav za oboje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setan mi je bio dan i to bash. A tvoji recepti su nas poprilicno usrecili :-) hvala na tome. I polako cu da isprobavam dalje...ali prvo malo na dijetu ;-)

      Delete
  2. Zaintrigirala si me svojom pričom o detinjstvu i Božiću. Imam predrasudu, za koju ne znam, kako je nastala, da su manje šanse da se ljudi koji nisu odrastali na pravoslavlju odlučuju samoinicijativno za njega. I prijatno se iznenadim svaki put kada se ispostavi da nisam u pravu.
    Moram da priznam da me je zaintrigirao i kolač sa pivom (ne zato što sam pivopija :P), možda bih mogla i ja da zavrnem rukave i napravim neku hranu komplikovaniju od šopske salate :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam...ja sam se odlučila sasvim samoinicijativno...valjda kada su došle godine u kojima se razmišlja o duhovnosti i slično (oko 20.te negde). Poželela sam da se krstim i polako se ispunila verom. I otkrila još jedan lep i bogat svet.A ostala Ja, samo se malo nadogradila i oplemenila.
      ŽŠto se tiče Guinness kolača...samo napred. Mada, ja bih se zapitala je l neophodan baš Guinness (ne može se naći u prodaji, a u kafiću papren!), verujem da bi bilo koje tamno pivo bilo ok zamena...možda bih i povežala količinu piva ili smanjila količinu šećera...nedostaje mi još malkice gorčine u ukusu. Ti pivopija?...sram ga bilo ko pomisli :P
      A nešto se mislim, draga, da kad imaš Milicu za sestru, nemaš baš moranje da zavrćer rukave...samo joj zakucaj na vrata ;)

      Delete
    2. Sramota je da mi kuca na vrata od kad sam se odselila :) Dok sam živela u sobi pored njene sve je bilo drugačije :)

      Delete
    3. kad glad udari, stid se izgubi...bar kod mene, hahahaha :D

      Delete
  3. ...i onda vas dvoje "piju piju", samo sad za stolom i mir zamiriše :)

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Sve dooobro izgleda, ali čorba..pašće mi u ruke ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. da...i svideće ti se zasigurno...obećavam! :*

      Delete
  6. Krompir sam pravila, i osim reci fenomenalno,ne bih mogla reci nista drugo, ruzmarin i beli luk stvarno daju predivnu aromu kromiru!Pratim postove i jedva cekam da skuvam corbu o belog lika !

    ReplyDelete
    Replies
    1. A ja jedva cekam da isprobam tvoj recept za brokoli corbicu :-)
      A tek kad razmemimo stavove po pitanju raznih varijacija slaninice ;-)

      Delete
  7. Stvarno sve vreme ima osećaj da te dobro poznajem, sva ona dopisivanja na fejsu, komentari, razmene iskustava i sve...ali ipak, to je samo delić. Presrećna sam što si počela da pišeš, sada mi otkrivaš neke potpuno nove stvari i uživam čitajući tvoje tekstvoe. Odišu nekakvom magičnom atmosferom a to me uvek privuče i zadrži. Vidim ja da će ovo biti jedan dobar, baš dobar blog na koji će se ljudi rado vraćati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ja vidim da ćemo se nekako već povazati i na drugim nivoima i zato mi je baš sjajno...imam već neke ideje, ali o tom potom ;)

      Delete
    2. i naravno, hvala na tome što osećaš moje reči, misli i emociju :*

      Delete

 
Copyright 2012 Dnevnici malenog miša. Powered by Blogger