Pages

Tuesday, January 8, 2013

Praznični post nr.1 - Novogodišnja trpeza




Dobro. Danas je 8.januar i zvanično proglašavam praznike okončanim. Moram, zarad svog stomaka, zdravlja, kakve-takve "lične estetike"i zarad povratka u stvarnost (naime, u petak se vraćam na posao posle dve nedelje plandovanja).
U to ime sam pripremila svoje "ćoše", skuvala najdraži TAZO čaj (takva magična mešavina ukusa da je to neopisivo) sa mlekom i medom (bez vode, samo preliven vrelim mlekom), napakovala nekoliko kuminih divnih kolača, uključila mašinu i krećem. Vreme je za taj novogodišnji post.


Negde sam, verujem u vreme te proklete pubertet/adolescencije, sasvim logično prezrela Novu godinu, svu tu magiju, jelku, ukrase...zajedničkim snagama smo minirali sve mamine pokušaje da unese malo prazničnog duha u kuću. I sad duboko žalim zbog toga...nekako je uvek imala želju da obogati i oplemeni atmosferu oko nas. A onda, sa dolaskom velike ljubavi u moj život, vratila se magija...i praznična i svakodnevna. Ubrzo je zaživela nepisana tradicija da meni dragi priprema novogodišnju trpezu i da se darujemo brojnim poklonima. Kako smo se uselili u naš stan i napravili od njega toplo porodično gnezdo, proširili smo tradiciju...ja sam preuzela na sebe pripremu božićnih đakonija. 
Kako Nova godina pada u vreme posta, uvek je na meniju neka divna posna klopa.
Ove godine sam spojila dijetu i post, ne baš srećna zbog tog moranja. Iz tog razloga sam troduplo više vremena provodila čitajući recepte, tražeći neke poslastice po netu i gledajući "24 Kitchen" kanal. Na čudan način to je tešilo moj gladni stomak. Tako se i desilo da je moj božićni meni bio isplaniran nekih mesec dana ranije. A moj dragi, i pored vrtoglavog približavanja tog 31.12, ni da pomisli šta će da sprema. Uveliko zabrinuta, malo sam ga "pogurala" u pravcu razmišljanja na tu temu. Kamen mi je pao sa srca tek kad sam ugledala literaturu koju je pripremio.
Inače, jedan od lepših rođendanskih poklona "Džejmijeva Italija" mi je predraga knjiga u kojoj uživam kao u svakodnevnoj literaturi (ponekad i literaturi pred spavanje).

Dakle, meni je bio kombinacija Tai i Italijanske kuhinje: Topla salata od lososa kao predjelo i Pržene lignje s limunom i preprženim mrvicama hleba.
Kuvar je bio u elementu, uz dobru muziku i čašu (ili dve) Bordoa. Ja sam pružala podršku uz čašu Tamjanike i pripremala večernje grickalice za "uz film".
Master Chief in thA action

pripreme su bile užurbane, sve je prštalo od dobrih mirisa i energije.
I na kraju...magija ukusa! Ove godine Jole je prevazišao sebe. Skidam kapu u znak poštovanja.
Dakle, recepti su sledeći:
Topla salata od lososa

Namirnice: 1 narandža
                    50 gr.šećera
                    1 zelena salata
                    1 mali avokado (smanjili smo na polovinu avokada)
                    polovina krastavca
                   1 očišćen i iseckan mango
                   malo maslinovog ulja
                   pakovanje listića dimljenog lososa
Za drssing:
                   mladi crni luk (nismo našli, pa je zamenjen prazilukom)
                   svež koren đumbira (rendan)
                   1 čen belog luka (očišćen i smrvljen)
                   rendana kora limete i ceđeni sok limete
                   1 kašičica braon šećera
                   maslinovo ulje
                  trebalo je, al nismo našli Tai fish sauce i čili sos 
Priprema:
                Koru narandže iseckati tanko "žilijen", pa prokuvati oko 2 minuta u kipućoj vodi. U činiji pomešati zelenu salatu sa seckanim avokadom, mangom i krastavcem. Zatim na vrelom tiganju na maslinovom ulju 2 minuta propržiti listiće lososa, pa ih ocediti na papirnom ubrusu. u činiju dodati narandžinu koru i preko svega listiće lososa pa preliti dressingom. Za dressing u voku zagrejati ulje pa prvo ubaciti mladi luk, đumbir i beli luk i pržiti oko minut. Dodati koru limete, sok limete, šećer i ostaviti kratko dok se ne istopi šečer. Dodati malo maslinovog ulja i preliti ovim salatu.
Služiti toplu...mada sam ja ujutru jela ostatke hladne salate iz frižidera i bila je i dalje vraški dobra!

Pržene lignje sa limunom i preprženim mrvicama hleba
(By Džejmi Oliver)

Namirnice:
                   1-2 sveža crvena čilija (probosti)
                   6 čenova belog luka (ne ljuštiti, malo zgnječiti)
                   2 pune šake bajatih mrvica hleba (mi smo namrvili moj omiljeni dvopek sa susamom)
                   morska so i sveže mleveni crni biber
                   4 male lignje (očistiti, krakove i pipke ostaviti)
                   pola limuna (tanko iseći)
                  malo bosiljka (trebalo je po receptu peršuna, ali ga ja baš ne volim)
Priprema:
                U tiganju debelog dna, na oko 6 kašika ulja, propržiti čili, beli luk, mrvice hleba, dok mrvice ne postanu hraskave. posolite, pobiberite i stavite na papirni ubus da pokupi višak masnoće.U tiganj sipajte više maslinovog ulja, posoljene lignje i krakove i kriške limuna. Pržite oko minut-dva. Limun će prvi da potamni, pa njega prvo okrenite,a kad vidite da je nestalo svo "meso" sa njega, izvadite ga i ostavite sa strane. Kad se lignje isprže, skinite tiganj sa vatre. Lignje i limun servirajte na tanjire i pospite preprženim aromatičnim mrvicama i bosiljkom.
Ukus je neverovatan...pravi Mediteran u tanjiru!

 Nakon svega, prionite na hranu. Izaberite neko lepo vino i...Prijatno!!!


A nakon dobre večere, bilo je vreme za opuštanje, radosno iščekivanje otvaranja poklona, cooliranje uz muziku i neki lagani film (hmmm, nije bio neki, te nije vredan pomena) i grickalice za "uz film". U to ime sam pripremila Gvakamoli sos i ljuti umak od kuvanog paradajza, kečapa i ruzmarina sa malo belog luka u prahu i biberom, koji su služeni sa tortilja čipsom. Bile su tu i masline, malo kiki-rikija i odmrznuti slavski kolači (o njima u nekom posebnom postu).
Pokloni su bili predivni, pre svega zbog pažnje i ljubavi sa kojom su birani. Eto, ponovo uživam u prazničnoj magiji i naš dom ima tada posebnu toplinu.

Toliko za večeras. S obzirom da sam dva prethodna dana vredno radila u kuhinji, o čemu ćete čitati u narednom postu, verujem da zaslužujem odmor. Sada je vreme za opuštanje, neku mirnu, usporenu atmosferu. 
Laku noć!

                   



7 comments:

  1. Sviđa mi se vaša kuhinja! I sviđa mi se pozitivna energija koja se provlači kroz post! Džejmijeva Italija je takođe i moj omiljeni kuvar. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala,draga...kuhinju smo smisljali sa mnogo ljubavi i uzivanja...i sad mnogo uzivamo u njoj :-)
      Hvala na podrsci :-*

      Delete
    2. A izgleda da nam je dosta knjiga zajednickih...prva knjiga,omiljeni kuvar... ;-)

      Delete
  2. Divni recepti. Javljam prvom prilikom kad ih napravim. I meni se svidja vesela neusiljena atmosfera koja provejava kroz post. Dobro nam dosla u svet bloga! Predlazem ti samo da nadjes neki wallpaper sa sirim prostorom za tekst. Tako ces moci i vece fotke da stavis, a celokupan efekat ce biti veca citljivost i samim tim i veca posecenost. Topli savet iz iskustva od tvog novog bloggrskog prijatelja :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, draga!
      Što se tiče wallpapera i sama sam imala želju da bude širi. Međutim, iskrena da budem, žurila sam da više počnem sa pisanjem. Verujem da će se "ruho" bloga vremenom menjati i prilagođavati.
      Hvala na rečima podrške!

      Delete
  3. Obožavam lignje, morati ću probati recept. :)
    Divan mi je Jamijev entuzijazam.

    Koji je recept za ljuti sos od paradajza? Obožavam nachose. :D

    ReplyDelete
  4. i ja obožavam lignje, jer ih možeš kombinovati kako ti volja. Ovaj recept je predivan :) A volim i kad ih punimo pa grilujemo, mmmm sad mi se jedu :)Džejmija obožavam, dinamičan, mljackav, ima sjajan nos za ukuse, začine :)
    Paaa, ljuti sos spremim tako što pomešam kuvan paradajz sa kečapom i dodam belog luka u prahu i po želji origana ili ruzmarina ili bosiljka, šta mi se već jede :)

    ReplyDelete

 
Copyright 2012 Dnevnici malenog miša. Powered by Blogger